Isoisoisoisän laivoja metsästämässä - S/S Urpo aka S/S Gustav Moenting

Isoisäni isoisä Janne Ahonen oli veneliikkeen pitäjä ja höyrylaivuri Kuopiossa. Perinnetiedon mukaan Janne kuoli hukkumalla. Uteliaisuuttani kaivelin Jannen wanhoista laivoista tietoja. Perhekronikasta selvisi, että laivat olivat nimiltään Urpo ja Uskallus.

Finnasta löytyi Urpo höyrylaivasta yksi kuva myöhemmiltä ajoilta. Kuva on useampi vuosikymmen sen jälkeen kun Ahosen perikunta myi sen eteenpäin Saastamoiselle, joko vuodelta 1949 tai 1950. Alunperin laiva oli eri näköinen. Värittelin kuvan osin tekoälyllä ja osin käsin.

Blueskystä sain apua historian kaiveluun (ks koko ketju tästä) sekä kuvia vanhoista dokumenteista.

Alunperin Urpo valmistui Lehtoniemen konepajalta 1891 Sourun Rautaruukille. Se ei ollut nimeltään Urpo vaan matkustajahöyrylaiva Gustaf Moenting

Savolaisten suussa Gustaf Moenting ei kuitenkaan taipunut. Puheissa ja lehtiartikkeleissa nimeksi tuli Sourun Monttu tai Monttoni.

Janne Ahonen osti laivan rautaruukin omistajalta kauppaneuvos Isak Löfiltä vuonna 1910. Janne antoi matkustajahöyryn nimen Urpo. Se Monttu oli kai hankala Jannenkin lausua.

Janne kuitenkin kuoli hukkumalla jo vuonna 1911. Oletimme suvussa aina, että Janne hukkui  näissä laivurihommissa. 

Yllätysekseni löysin Jannen kuolemasta artikkelin Raivaaja -lehdestä vuodelta 1911. Artikkeli tuotti uutta valoa Janne poismenoon: "...weneliikkeen harjoittaja Janne Ahonen oli juowuksissa kävellyt Kuopiosta Haapaniementietä likawiemärisillalle josta putosi järween. Vaikka lähelle sattuneet huudon kuultuaan meniwät apuun, ei A:ta woitu enään henkiin wirwoittaa."

Tämä oli aika säväyttävä lisätieto. Että hukkui likaviemäriin kännissä... Tuota ei ollut kirjoitettu perhekronikkaan.

Laiva jäi siis perikunnalle alle kaksi vuotta sen hankkimisen jälkeen. Perikunta möi laivan vuonna 1913 H. Saastamoiselle

Sitkeästä etsimisestä huolimatta en löytänyt wanhoja valokuvia  Ahosten lyhyeltä omistajankaidelta 1910-1913, tai ajalta ennen noita Saastamoisen tekemiä muutoksia. Paitsi tuo ylempänä oleva telakan rakennekuva Gustaf Moentingista.

Saastamoinen teki laivaan isot muutostyöt, kuvan perusteella laipioiden ja kannen korotus, uudet kansirakenteet jne muutokset  matkustajalaivasta hinaajaksi. Samalla vuosi 1913 merkittiin Urpon rakennusvuodeksi.

Urpo romutettiin Kuopiossa 1950-luvulla. Laivaa ei siis enään ole.

Siitä toisesta Jannen laivasta, Uskallus nimisestä Kuopion vesillä joskus 1895 ja 1911 välissä liikkuuneesta höyrylaivasta en löytänyt mitään, ei edes lehtijuttuja. Niitä yleensä edes on. Nimi taitaa olla liian usien normitekstissä joten tiedon kaivamiseen menee paljon enemmän aikaa.


Merenkulun höyrykoneoppia ja koneenhoitajan tutkinto

Päätin viime syksynä lähteä opiskelemaan aikani kuluksi merenkulun koneoppia ja höyrykonetekniikkaa.

Tähän tuli tilaisuus kun Suomen Höyrypursiseura (SHPS) tarjosi jäsenilleen mahdollisuutta koulutukseen. Pätevöityneitä höyrykoneenhoitajia kun ei ole riittävästi ja keski-ikäkin on jo eläkeläisten kategoriassa. Jos jotain ei tehdä rupeaa laivat jäämään satamiin.

Koulutus kestää puoli vuotta ja liki kaikki viikonloput, ja siihen pitää saada päälle vielä praktiikoita useampi sata meripäivää. Taidan itsekin ehtiä eläkkeelle ennen varsinaista valmistumista ja Trafin antamaa varsinaista kirjaa. Mutta teoriat valmistuu nyt keväällä.