Höyrykoneoppia Turussa

Ammattikoulun (Merenkulun höyrykoneoppia ja koneenhoitajan tutkinto (23.3.2024)) höyryosuudet pidettiin Turussa. Opintoihin kuului kattavasti teoriaa ja käytäntöä höyrytekniikasta.

Suuren osan olinkin tästä jo lukenut alan kirjallisuudesta, tosin uusimmatkin oppikirjat rupeavat jo olemaan satavuotiaita ja oman aikansa mukaisia, eli hankalalukuisia.

Parasta olikin jutella yksityiskohdista muiden kurssilaisten ja kouluttajan kanssa. Merenkulun höyryoppikurssit ovat kuulemma harvinaisia, edellisestä on jo kymmenkunta vuotta. Tulevalle syksylle suunnitellaan kuulemma uutta kierrosta.


Kouluttajamme oma opinnäytetyö, minihöyrykone
Paitsi että kävimme läpi teoriaa niin kouluttajalla oli mukana paljon osia ja komponentteja, mittareita, tiivisteitä, kokonaisia höyrykoneita, minikoneista ihan isompaan vanhaan veneen koneeseen (joka vielä oli  kuitenkin kahden miehen kannettavissa). 

Kirjoittelin tästä viikonlopusta myös sinitaivaalla, siellä enemmän myös kuvia: https://bsky.app/profile/luupilotti.bsky.social/post/3kr4rdj5ojq2f

Paikkomaali käyttikseen

Itkuiineksessä (auton uusi nimi, kun sen automatiikka piipittelöee seinistä, ruohonkorista, lähellä olevista autoista jne) on maalissa muutama murhe. Oven reunasta on muutaman millin matkalta maali kadonnut, ja konepellissä on yksi piste mistä puuttuu maali.


Hain samasta paikasta mistä aina haen prätkä- ja automaalit pikkupurkin "mersun keltaista". Oli sille joku koodikin. Lakkaa mulla on jo kaapissa. Näihin pistepaikkoihin en laita kaksikomponenttimaalia vaan tätä tavallisempaa maalia.

Malaamisessa en käytä purkin korkissa olevaa sutia, se on aivan iian karkea pieneen pistemaalaamiseen. Sensijaan käytän isoäitivainaan hammaslääkärivälineitä, erityisesti terävät karieksen poiston tarkoitetut piikit ovat hyviä tarkkaan pistemaalaamiseen.

Mersuun kesänakit

Asensin (tai se meillä asuva nuorempi insinööriopiskelija asensi) mersuun kesänakit. Kevät oli tänä vuonna myöhässä, äsken oli vielä kova takatalvi (Hurja takatalvi huhtikuun loppuun (23.4.2024)).

Talvinakkeja tutkaillessa huomasin, etä meille myytyjen vanteiden mukana tulleet MB -keskiöt eivät taidakaan olla ns aitoja. Tai ainakaan ne eivät ole talven kestäviä.

Pitänee kirjelmöidä toimittajalle tuosta(kin).