Köyhän miehen anti-dive

Köyhän miehen anti-dive -systeemi löytyy itseasiasa jo 80-luvun matka-Harrikoista lisävarusteena. Järjestelmä perustuu paineilmaan jota varastoidaan kaatumarautaan joka toimii paisuntasäiliönä (ks. kuva oikealla). Normaalitilassa kaatumarauta on suorassa yhteydessä kumpaankin etuhaarukkaan jolloin yhteinen ilmatila on iso ja keula paisuntasäiliöineen toimii ilmavaimennettuna ja pehmeänä ajella.

Jarrutustilanteessa solenoidi sulkee paisuntasäiliön ulos piiristä niin, että etuhaarukan paineistetulla ilmalla on vähemmän tilaa painua kasaan. Eli tästä tulee köyhän miehen anti-dive.

Löysin erään kaverin swappipöydältä '89 Electra Gliden valmiin anti-dive -sarjan jonka ostin pois kuleksimasta sillä oletuksella, että se sopii heittämällä '90 lähimalliin. Vaan ei sopinut. Tampereen avustajani Matti joutui tekemään aika paljon töitä ennen kuin satsi saatiin istumaan ADHD:n kyytiin.

Solenoidi olisi tietty paras sijoittaa niin lähelle etupumppuja kuin suinkin. Tällä kertaa mulla on kuitenkin lehmänpäässä jo sen verran hässäkkää että lähin vapaa tila löytyi vasta tankin alta, puolan takaa.


Vasemman ja oikean iskarin yläpää josta anti-dive putket lähtevät

Kuvat (c) Matti 2010