Lisäohjeet Spiderin hiilikuitukaton laittoon

Päiväpakkasten tultua päätin vetää katon kiinni autoon jo nyt. Säästyypähän kangaskatto kuralta ja syyskeliltä. Kirjoitelin vajaa vuosi sitten artikkelin asentamisesta (Kiinteän hiilikuitukaton asentaminen Fiat 124 Spideriin (16.12.2018)) mutta tässä muutama lisänootti.

Liitin joka oli viime asennuksessa mahdoton löytää olikin heti velcron takana. Oikeassa kuvassa jatkojohto paikallaan ja kytketty kesäasentoon.
Viimeasenuksen yhteydessä tuskastelin kovan katon sähköjen kanssa. Omistajan manuaalin ohjeet olivat niin ala-arvoiset, että en löytänyt liitintä mihin takalasin lämppärin jatkojohto pitäisi liittää.

Foorumeilta sain avuksi kuvia mutta myös niiden avulla tuon johdin liittimien paikka oli vaikea jäljittää. Olisiko johtunut siitä, että GT-mallissa tuo jatkojohto (oikea kuva) on jo paikallaan ja neuvojat yrittivät neuvoa johdon päähän eli eri asiaa kuin mitä kyselin.

Viime talven ajan takalasin lämppäri oli siis kytkemättä. Silloin irroitin vaihtokuskin varuiksi takalasin lämppärin sulakkeen.

Netissä katon B-palkin kohdalle tulevan tukiraudan paikka on herättänyt keskustelua. Kyselijöille oheiset kuvat selventänevät tämän.

Huomaa muuten kuvassa näkyvä M8x55 orggispultti jonka ruuvaaminen paikalleen on todella tuskaista. Tila on ahdas, sinne ei näe, räikkä kääntyy kerrallaan vain muutaman asteen ja tuosta ruuvattavaa on ainakin 40mm -48mm.

Vaihdoin kyseiset turhan pitkät murheen pultit M8x30 pulttiin. Alkuperäinen on 8.8 kovuutta ja uusi 10.9. Puttihan pitää jos se on ainakin paksuudensa verran kierteillä. Tuo lyhyempikin menee parin sentin verran kierteille eikä siellä katon sisällä edes ole jengoja niin pitkälti.

En oikein ole keksinyt mitä kattoinsinööri on suunnitellut on on tuohon noin pitkän pultin laittanut. Ehkä tarkoitus on jotenkin ollut  helpottaa asentamista? Kuitenkin tila on ahdas ja pitkän pultin kanssa oikeasti tulee vain paha mieli. Tämä uusi pultti oli suorastaan ilo räikätä kiinni.

Kirjoittelin muuten viime joulukuussa seuraavaa: "unohdan nuo paikalleen, ja sitten ekassa ajossa ne lentävät hiiteen. ... pitää ottaa mitat". Jep. Unohdin nuo vaahtopalikat keväällä ja ne katosivat. Enkä ottanut mittoja.

Onneksi tallissa on ylijäämäpehmustetta josta uudet palikat tulivat muutaman minuutin tuhertamisella. Eivät nyt ehkä vastaa ihan alkuperäisiä mutta ajavat saman asian. Tuohan jää lähes kokonaan piiloon katon ja kyljen väliin heti oven takana joten nuo voisivat olla vaikka kirkkaan punaiset. Olisi ainakin helpompi muistaa ottaa ne talteen keväällä.

Katto asentui paikalleen 20 minuutin hommana. Ekan kerran kun tuota asensin siihen meni monta tuntia. Ja katto piti asentaa useampaan otteeseen ennen kuin huomasin, että siinä oli valmistusvirhe (jonka sain itse korjatuksi). Etsin myös takalasin lämppärin jatkojohdolle liitintä jota en löytänyt, ja ohkekirjan neuvot ovat väärin. Aloitelijalla menee aikaa opetteluun.

Nyt kelpaa jatkaa syksyä kovakattoisen roadsterin kanssa.

Kojelautakameran koeajot

Spider-foorumilla (www.124spider.org) oli läppää kojelautakameroista. Sen kautta silmiin osui edullinen ja hyvältä vaikuttava kamera, Blueskysea B1W. Tilasin laitteen Kiinasta ja se tuli perille noin viikossa.

Kamerapaketissa on paljon sälää, varatarroja, putsausliina, kaapelin kiinnityskoukkuja jne. Muistikortti pitää tosin hommata erikseen mutta niitähän saa melkein joka kioskista.

Keksin kameralle paikan taustapeilin takaa. Sähköt menivät hienosti ikkunan trimmien alle. Asensin kameran pimeässä tallissa jolloin jäi huomaamatta, että peilin jalka tulee kuvan oikeaan reunaan (ks oheinen video). Pitänee vielä harkita kameran siirtämistä, varatarrojahan oli paketissa.


Huomaa videolla hienot ruskan värit. Vaihdoin videoon audion koska kuuntelin tuota kuvatessa podcastia joka ei sovelle kaikkien korville.

Kamera nauhoittaa automaattisesti kun se saa sähköt, ja lopettaa nauhoituksen kun virta katkaistaan. Nappasin kameraan ensihätään sähköt tupakansytyttimen liittimestä (pelkurin jalkatilasta).

Tässä kamerassa ei ole GPS-vastaanotinta joten se ei talleta ajonopeuksia. Kamerassa ei myöskään ole näyttöä, kameran asetukset, suuntauksen tarkistus ja videoiden katselu on hoidettava kännykästä.
 
Kameran asetuksia ja kuvan siirtoa varten kamera luo WiFi hotspotin johon sitten kännykkään asennetulla sovelluksella saadaan yhteys. Tämän kanssa minulla on ollut pieniä alkuhankaluuksia, ensin Android kiukuteli (konffaa konnektoimaan hotspottiin vaikka sen kautta ei olekaan nettiä) ja sitten hankaluuksia oli itse sovelluksen kanssa. Pienellä rämppäämisellä homma kuitenkin onnistui.

Sovelluksen perusnäyttö on selkeä ja looginen. Ehkä joku kunnpon designeri olisi pikkupiirtelyllä saanut tuosta kauniimman mutta tällä mennään. Perusnapit eivät kaivanne selittelyjä.

Asetusten puolella on kaikenlaista tarpeellista tarjolla. Vaihdoin video partition 5 minuutiksi (1, 3 ja 5 min valittavissa). Videoklipeistä tulee siis pidempiä ja isompia mutta niitä on vähemmän jolloin oikean videon etsintä lienee helpompaa.

Korvasin myös oletussalasanan uudella mutta se nyt lienee itsestäänselvää.

G-sensori toimii vain jos kameran asettaa jatkuvaan virransyöttöön. Silloin kamera menee unitilaan kun se on jonkin aikaa liikkumatta, ja herää jos joku vaikka potkaisee autoa parkkipaikalla. Hommasin tätä kytkentää varten jo kaapelit mutta tuo kytkentä on sitten toinen tarina.

Kameraan näyttäisi olevan tarjolla uudempi firmis mutta en ole sitä vielä asentanut.
 

Videota kännykkään siirtäessä huomasin, että tuo kameran luoma Wifi hotspotti on surkean hidas. Yhden 5-minuuttisen eli parisataa megaisen videon irtoon tuhrautui useampi minuutti.

Toimivampi metodi lienee napata kamerasta muistikortti irti ja siirtää tiedosto koneelle tai pilveen suoraan kortilta.