Kiinteän hiilikuitukaton asentaminen Fiat 124 Spideriin

Hankin hiljakkoin Fiat 124 Spiderin (Uusi harrastepeli talliin (30.11.2018)). Auto tuli ympärivuotiseen käytöön vaikka kyseessä on avoauto jossa on rättikatto. Tuo rätti menee talvikäytössä rujoon kuntoon. Siispä tilasin autoon talvikäyttöä varten hiilikuituisen kovan katon. Tämä artikkeli kertoo katon asentamisesta.

Kyseesä on Abarth 124 Spider GT varaosa (Abarth on Fiatin tehomallien erillinen merkki). Ameriikasta olisi saanut puoleen hintaan kilpailevan tuotteen. Ameriikan kattotoimittaja ei vain vastannut emaileihin ja foorumeista lukemani perusteella heillä on sekä laatu että toimitusvaikeuksia. Valinta osui siis orggisosaan.

Katon asentaminen todella lyhyesti:
 1. Takaikkunan lämpärin liitin irti ja jatkojohto siihen kiinni
 2. Rättikatto auki ja kiinni taka-asentoon
 3. Takakontin kansi auki
 4. Lärpykät ja milleniun falconit irti
 5. Kiinteä katto paikalleen kaverin kanssa, ja kiinni salvalla tuulilasin etureunaan
 6. Katon takaruuvit kiinni lärpyköiden reikiin
 7. Takakontin kansi kiinni
 8. Raudat paikalleen ja kiinni B-palkin kohdalle
 9. Takalasin lämppärin kytkentä kohdassa #1 asennettuun jatkojohtoon
Ja poisto sitten järjestyksessä 9-1. Katon asentajan pidempi oppimäärä:

Kattoa odotellessa tutkin miten sen kiinnikkeiden paikalla olevat muovilärpyskät irroitetaan. Katon asentaminen myös alkaa näiden irroittamisella.

Lärpykät (kai niillä on jokin virallinen nimikin?) irtoavat varovaisesti vetämällä ajosuunnassa etuosan tarra irti ja sitten työntämällä lärpykkää noin 5 mm taaksepäin. Takakontin kannen pitää olla auki, muuten tuo ei mahdu liikkumaan taaksepäin.

Myös tuo allaoleva kiinnike eli kuvassa musta karkeasti Millenium Falconin muotoinen palikka irroitetaan katton kiinnikkeitä varten. Mietin tuon lärpykän kiinnikkeitä katsellessani, että aika heiveröisiä ovat.

Onneksi paketin mukana tuli velcroa jo voi laittaa tuon tarran tilalle. Tarrahan tuhoutuu tämän ekan irroituksen yhteydessä. Abarth-mallissa, johon katto on varsinaisesti tarkoitettu, nuo lärpykät lienevät jo valmiiksi velcrolla kiinni (tämä on vain arvaus).

Puolentoista viikon odottelun jälkeen katto saapui. Se oli pakattu ylikokoiseen 80x150x110 laatikkoon. Katto ei ollut laatikossa kiinni mitenkään mutta siinä oli jonkin verran pehmusteita.

Purin laatikon kauppiaan luona. Katto oli päällisin puolin ehjä ja mahtui vaivattomasti Kartano Volvon konttiin. Kotiin siis asentamaan kattoa.

Paketissa oli myös kiinnitystarvikkeet ja omistajan  ohjekirja (in English) katon asentamista varten. Katto kiinnitetään paikalleen kahden metallituen (kuvassa oikealla alhaalla) ja neljän pultin avulla.

Hämmästyin tilpehöörin määrää. Ohjekirjan perusteella ja paikoja uteliaasti tutkien tuosta kasasta jää aika moni osa käyttämättä. Olisikohan sama katto sittenkin myös Mazda MX-5 NG:n varaosa ja sama paketti myös siihen? Ainakaan noille läpivienneille (2kpl pussissa kuvan alaosassa) ei ole käyttöä, kahdelle prikalle eikä kaikille tarroillekaan.

Pitänee ladata Fiatin virallinen huoltomanuaali. Niissä on yleensä enemmän yksityiskohtia kuin omistajan ohjekirjassa.

Lärpysköjen irroittamisen jälkeen asentaminen jatkuu laittamalla vaahtomuoviset tuet paikalleen. Ne tulevat sisäpuolelle juuri oven taakse. Nuo pitävät katon vuorauksen paikallaan ja tukkivat tuossa kohtaa olevan sauman ilmavuodot.

Olen varma että jossain välissä kun poistan kattoa unohdan nuo paikalleen, ja sitten ekassa ajossa ne lentävät hiiteen. Tämän takia niistä pitää muistaa ottaa mitat niin, että voin valmistaa varakappaleita kun joskus kuitenkin hukkaan nämä...

Vaatomuovipalikoiden jälkeen katto vain sujautetaan paikalleen (takakontti auki) ja kiinnitetään tuulilasin yläosaan samalla salvalla kuin rättikattokin. Tässä vaiheessa tarvitsee avuksi toisen henkilön. Vaikka katto on kevyt se on isohkona objektina hankala siirrellä yksin.

Tämän jälkeen katon takakiinnikkeiden pitäisi osua melko hyvin poistettujen lärpyköiden paljastamiin reikiin. Kattoa pitää painaa alas niin, että reiät osuvat kohdalleen. Katon ja auton välissä on kumitiiviste joka hannaa vastaan.

Vedin kummankin puolen ruuvin sormikireyteen. Tämän jälkeen avasin ja suljin kerran katon salvan ja vasta sitten kiinnitin ruuvit täyteen kireyteensä. Tein tämän siksi, että sinne ei jäisi mitään jännityksiä puoleen tai toiseen.

Tuon kiinnitysruuvin alle tulee prikka jossa on väkäset päälle tulevaa muovituttia varten. Tämä mekaniikan insinöörityö ei vakuutanut, tuohon tuleva muovikansi vaikuttaa melko kulutustavaralta eivätkä palikat istu paikalleen mitenkään erityisen siististi.

Seuvaavaksi kiinnitetään ne toiset kaksi pulttia ja tukiraudat kummallekin puolelle. Rauta tulee sisäpuolelle juuri oven taakse pirullisen hankalaan paikkaan.

Raudat eivät ole identtisiä vaan toistensa peilikuvia. Niistä puuttuu merkintä kummalle puolelle rauta kuuluu. Raudan saa onneksi mallatua paikalleen helpohkosti ja kokeilin useampaan kertaan kummalle puolelle mikin rauta tulee. Kun olin varma sopivuudesta merkkasin raudan tussilla tulevaisuutta varten.

Kuvassa rauta alapuolelta, pultti tulee tuon reiän läpi lähes suoraan ylöspäin. Kuvassa alaosa  koukkuineen on kohti auton ulkopintaa ja yläosa ohjaamon puolelle. Tuon koukun sisään tulee rättikaton tiiviste ja rautaa kiristäessa saa olla tarkkana, että ei riko tuota tiivistettä.

Pultin sijoitaminen oikeaan kohtaan ja ruuvaaminen vaatii lentokonemekaanikon sormet. Vasen puoli meni paikalleen melko kivuttomasti (kuvassa pultti puolimatkassa) kun keksin ruuvata tuota oikealla kädellä selkäni takana samalla ottaen tukea vasemmalla kädellä oven kynnyksestä. Jep, vaikea asento.

Huomaa, että laitoin raudan haarukan verhoilun sisään piiloon.

Oikean puolen asennusasentona edellisen pyllistyksen peilikuva. Tässä tuli vastaan murhe. Pultti ei tuntunut ottavan reikään sitten millään. Lopulta kypsyin yrittämiseen ja irroitin koko katon nähdäkseni mikä siellä kanittaa. Apumies piti siis pyytää takaisin.

Selvisi, että tehtaan jäljiltä hiilikuiturungon ja sen alla olevan kierrevastikkeen (mutteri?) reiät eivät kohtaa. Kierteissä näytti olevan myös hartsia. Ilmankos pulttia ei saanut paikalleen sitten millään.

Tämä laatu oli iso pettymys katon hintaan nähden. Reklamoin asiasta valmistajalle, katsotaan mitä sieltä joskus vastataan.

Onneksi korjaus oli helppo tehdä avartamalla reikää. Vedin kierretapilla samalla rupeamalla myös hartsit pois kierteistä.

Näitä pultteja paikalleen taistellessa keksin myös asettaa takaikkunan alle peilin niin, että näin sen kautta missä pultin reikä on (kuva suoraan yläpuolelta takaikkunan läpi). Homma helpottui omituisista työasennoista huolimatta paljon.

Yksi asia jäi vielä tekemättä. Uuden katon takaikkunassa on lämmitin jonka voi kytkeä rättikaton lämmittimen tilalle. En sitkeästä etsimisestä huolimatta löytänyt tuota liitoskohtaa mistään.

Omistajan ohjekirja on tässä kohtaa epäselvä. On myös mahdollista, että juuri tässä kohtaa Abarth 124 Spider (jonka lisävaruste katto on) ja Fiat 124 Spider (joka siis on tää mun kiesi) eroavat toisistaan. Selvittelen asiaa lisää, ehkä se huoltomanuaali tuo asiaan selvyyden.

Lämppäristä huolimatta lopussa kiitos seisoo.  Katto istuu autoon todella hienosti. Ajaessa auto on myös rättikattoa hiljaisempi, muun liikenteen äänet kuuluvat paljon vaimeammin.


Edit 6.10.2019: Huomaa lisäjuttu katon asenteluun: https://luupilotti.blogspot.com/2019/10/lisaohjeet-spiderin-hiilikuitukaton.html

1 kommentti:

 1. Huomaa lisäjuttu katon asenteluun: https://luupilotti.blogspot.com/2019/10/lisaohjeet-spiderin-hiilikuitukaton.html

  VastaaPoista