Enskavedon muuttaminen hihnalle

ADHD palaa tänä talvena takaisin ahdinkantaan ja vapariajat on toivottavasti toistaiseksi ohi. Pidän yhä itsepäisesti kiinni tämän projektin perusajatuksesta, jossa tekniikka piilotetaan mahdollisimman hyvin ja pelistä tehdään ns. sleeper.

Koska teräsketjuvetoinen enskaratkaisu on jo todettu toimimattomaksi kääntyi katse hihnavetoon jonka tiedetään soveltuvan hyvin tämäntyyppisiin tarpeisiin. Tätä tarkoitusta varten tarvitsen siis kaksipuoleisen hihnan mutta sellaisia ei ole kuin teollisuushihnojen valikoimissa.

Hiukan taustatietoja hihnavedoista Harrikoihin. Alunperin näitä rupesi tekemään muutama tarvikevalmistaja. Hihnavedot suunniteltiin teollisuushihnoille koska pienillä tarvikevalmistajilla oli kyllä sorvi mutta ei hihnojen valmistuskapasiteettia.Myöhemmin kauppa kasvoi ja valmistajat huomasivat, että uusien tarvikehihnojen myynnistä meni sievoinen summa ohi suun. Tästä seurasi pieni mutta merkittävä muutos hihnapyörien mitoituksissa: Tavallisen teollisuushihnan hammasjako on tasan 8 mm, sensijaan esim BDL:n hihnoissa vakiojako on 8,07 mm.  Nämä tietoni perustuu viisaammilta kuulemiin totuuksiin eikä tämä teoriani siis välttämättä pidä paikkaansa. Mielestäni legenda kuitenkin kuullostaa loogiselta ja todelta.

Tästä hammasjaosta seuraa ongelma; Nykyään myynnissä oleville hihnapyörille saa sovitettua teollisuushihnan ja silmämääräisesti se näyttää sopivan hyvin, mutta mystisesti teollisuushihnan kestävyys on valmistajan myymää omaa hihnaa merkittävästi huonompi. Syy tähän ei kuitenkaan todellisuudessa ole hihnojen laadussa tai kestävyydessä vaan nimenomaan tässä hammasjaon muutaman satasen erossa.

Samantien muitakin muutoksia

HD:n kytkimen akselin vuosimalleissa '90 ja '91 välissä on ero: vanhemmissa on kiila-akseli ja uudemmissa spooriakseli. Vaihteistojen osalta palikat ovat muuten identtisiä niin, että pelkästään akselin vaihto onnistuu heittämällä. Enskan muuttuessa kuivaksi toki myös esim. akseliivisteisiin tulee muutoksia.

Minultahan hajosi kiila-akselilla oleva kytkinkello jo kerran (katso Vaparimuutoksen yhteydessä löydetty kytkinvaurio). Kaiken lisäksi näitä vakiomittaisia spooriakseleita löytyy mukavasti uudenkarheina HD-liikkeiden hyllyistä leveäperämuutosten jäljiltä. Vanhat hajoamiset sekä joka tapauksessa hankittavat uudet enskavedon palikat mielessä päätin samalla päivittää tämän akselin paljon tukevampaan spooriakseliversioon.

Metallivelho Janne onnistui löytämään vuotta uudemman mallin spooriakseleihin sopivat BDL:n palikat, joihin kaksipuolinen teollisuushihna sopii. Ainakin speksien mukaan. Valmiit palikat ovat kuitenkin aina varmempia (tai ainakin nopeammin saatavana ja halvempia) kuin sorvailla erikseen hankittuja hihnapyöriä vanhoihin osiin kiinni.

ADHD on tällä hetkellä Mäntässä palikoiden sovitusta ja asentamista varten.Kevättä odotellessa...