Kansalaisaloitteet myötätuulessa

Sekä EU että kotimainen eduskuntamme valmistelevat direktiivi- ja lakimuutoksia kansalaisaloitteiden tekemiseksi. Käytännössä tämä mahdollistaa kansalaisille tehdä lakiehdotuksia jotka komissio tai eduskunta joutuu sitten käsittelemään.

Tämä on hyvä uutinen varsinkin järjestäytyneille kansalaisjärjestöille joilla on jo olemassa kyky tehdä aloitteita sekä olemassaoleva jäsenkunta jonka kautta ehdotusten taakse saadaan massaa. Samalla tämä on myös uhka, jos esimerkiksi aktiivista viherpiiperömummokerhoa harmittaa vaikka moottoripyörien tai -ratojen olemassaolo.

Käsittelyssä laki toki saattaa muuttua, ja muuttuukin jos se on vastoin jotain toista lakia tai olemassaolevia periaatteita. Luotamma myös siihen, että edustuksellinen järjestelmä lakia valmistelevine ministeriöineen ei päästä läpi mitä tahansa tyhmäilyä. Toisaalta, historia ja tähän mennessä säädetty ei tue tätä luottamusta vaan asia on melkein päinvastoin...

Tässä on hyvä myös muistaa, että edellisen kerran nimiä kerättiin isommin vuonna 1998 (Kansalaisadressi joka luovutettiin eduskunnalle 5.5.1998). Silloin adressiin saatiin käsittämättömät yli 60000 nimeä. Valitettavasti tulokset jäivät tuolloin laihoiksi, eduskunta siirsi yhden kaikkien aikojen suurimmista kansalaisadresseista arkistoon pölyttymään eikä asia edennyt kuin vasta 2004 ihan muista syistä. Olemme tämänkin jälkeen näitä keränneet mutta tuo 1998 kokemus vei allekirjoitaneen motivaatiolta pohjan kokonaan pois.

Aloitteet:


Tässä tulee muuten mieleen hiljakkoin lukemani Ben Eltonin kirja Blind Faith jossa kuvattiin tulevaisuuden ääridemokraattista kansalaisyhteiskuntaa. Siinä lakeja voitiin säätää lennossa kunhan paikalla oli vähintään neljännesmiljoona samanmieliestä äänestäjää. Kannattaa lukaista, tosin tuota ei taida olla tarjolla ainakaan vielä suomenkielisenä.