Kokeilussa MX5 ND 1.5 Premium Sport

Pääsin sattumalta koeajamaan Mazdan MX5:sta. Legndaarisesta urheiluautosta on menossa neljäs sukupolvi eli malli on MK4 tai Mazdan kielellä ND. Kyseinen peli on Premium Sport varusteltu ja varustettu 1,5 litran vapaastihengittävällä koneella.

Spiderin omistajalle kokemus oli lähennä hämmentävä. Spiderhan kasataan Japanissa MX5 MK4:n pohjalta ja eroa on moottori, keulan ja perän muotoilu ja muutama muu yksityiskohta.

Ohjaamossa kaikki on tuttua ja paikallaan. Lähinnä logo ratin keskellä paljastaa auton merkin.

Mazdan infotainment on Spiderin vastaavaa muutaman pykälän edellä mutta en nopealla selailulla huomannut noissa eroa. Spiderissa on vasta softaversio 56 kun Mazda menee jo 70 versiossa.

Mazdan näytön kontrasti ja kirkkaus tuntui paremmalta mutta tuo vaatisi tarkempaa vertailua, piti kiutenkin keskittyä mutkatiellä ajamiseen. Veikkaan eron olleen säädöissä.

Mazdan moottorin ääni ja olemus tuo vahvasti mieleen moottoripyörän. Käyntiääni on Spideria selvästi kovempi. Spiderissa on 1,4 litrainen turbolla ahdettu kone, joka yllättäen vetää matalammalta kuin Mazda.

MX5:n kanssa ajoin kokoajan pykälää alemmalla vaihteella kuin vastaavassa paikass Spiderilla. Kiihdytyksissä Spider karkasi jos Mazdalla ei ottanut pykälän kanssa ennakkoa. Mazdan ääni, luonne ja olemus ovat selvästi Fiatia urheilullisempia, mutta liikenteessä ja pikkutiellä Fiat vain tuntui vetävän paremmin.

Mazdan (vas) ja Fiatin (oik) konttorit.
Ohjaamossa huomasin brändäämisen lisäksi yhden eron: MX5:n aurinkolipat ovat laadukkaammat ja paksummat. Pitääkin tutkia jos jostain saisi tuollaiset MX5:n lipat, ne näyttäisivät sopivan Spideriin paikalleen sellaisenaan.

Muotoilun eroista voi olla montaa mieltä. Toiset tykkää toisesta ja toiset ei. Ehkä tuo muotoilu on se, joka erottaa 124 Spiderin ja MX5:n ostajat toisistaan? Toiminnalisesti autot ovat kuin kaksi marjaa.

Fiat on ilmoittanut, että ei aio jatkaa 124 Spider -linjaa enään ensivuonna. Sensijaan MX5 on yhä maailman myydyin urheiluauto. Huoltojen ja varaosien puolesta Spiderin kanssa ei liene ongelma, lähes kaikki MX5:n osat ovat vaihtokelpoisia. Mutta osaavaa huoltoa voi joutua etsimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti