SMOTO on jo pitkään taistellut nykymallisia vaijerikaiteita vastaan. Tällaisen giljotiinin vieressä ajaessaan voi vain toivoa, että ei joudu liikennetilanteeseen, jossa turvamarginaalia ja liikkumistilaa tarvittaisiin. Keväällä jäimme siihen käsitykseen, että vaijerikaiteita ei Suomeen tule. Viime kesänä näitä kaiteita on kuitenkin asennettu Pohjois-Suomeen, joten käsityksemme osoittautui valitettavasti paikkansa pitämättömäksi.
SMOTO on kerännyt paljon tietoa erilaisten kaidetyyppien turvallisuudesta. Esimerkiksi Ruotsissa vaijerikaiteita on asennettu paljon ja vaikka kaistojen väliin asennettuna kaide selvästi vähentää autojen kohtaamisonnettomuuksia, ovat motoristien tilastot surullista luettavaa.
Teiden keskikaiteilla ei korjata kohtaamisonnettomuuksiin johtaneita syitä. Niillä vaikutetaan seurauksiin. Pikasilmäys viime vuosien moottoripyörien onnettomuustilastoihin kertoo, että useita kymmeniä motoristeja olisi selvinnyt pienemmin vammoin tai jopa hengissä, jos tienpidossa olisi nykyistä paremmin otettu huomioon tämä jälkiseuraamusten vähentämisen asenne. Liikennetolpat katkeaisivat osumasta, kaikissa kaiteissa olisi alajohde, tien suuntaiset halkeamien pikipaikkaukset olisi aina karhennettu hiekalla, keväällä ei pölyä sidottaisi saippualla, irtosoraa ei olisi sisäkurveissa ja niin edelleen, lista on pitkä.
Moottoripyörien rakenteluharrastuksen kannalta tässä on myös mielenkiintoinen näkökulma: miksi rakenteen muuttamisen turvallisuudesta on esitettävä laajahko tekninen selvitys, kun samanaikaisesti liikenneympäristöä voidaan kehittää sillä perusteella, että näyttöä turvattomuudesta ei ole?
SMOTO:n ensisijaisena tavoitteena on saada Suomen vaijerikaidetyömaat seis. Pidemmällä tähtäimellä on tarkoitus kehittää eurooppalaisia kaidestandardeja niin, että kaiteiden turvallisuutta arvioidaan myös motoristien näkökulmasta.
Lisätietoa: http://www.smoto.fi/vaijerikaiteet/
Juttu julkaistu BajaHill:ssä.