Hiivatin katto kattoon

Hiivatti kulkee nyt kesäkaudella rättikaton varassa ja kova katto (Hiilikuitukaton asentaminen (16.12.2018)) on nojaillut tallin seinään. Tuo sijoitus on hirvittänyt sillä on vain ajan kysymys kun tallissa puuhatessa tärvään siihen jotenkin.

Päätin siis tehdä katolle telineen tallin kattoon. Nettifoorumeita selaten tuolle ei näyttänyt olevan mitään valmista formaattia tai kunnollista telinettä. Tallista löytyi kuitenkin useammanlaisia koukkuja jotka toimivat inspiraation lähteinä.

Päätin käyttää katon takakiinnityspisteitä kiinnityksen lähtökohtina. Ne ovat metallisia ja hiilikuitovahvistettuja joten uskon niiden kestävän hyvin katon painon.

Itse mekanismi ja idea on simppeli: Katto takapäästä kiinni koukkuihin ja sitten hihnalla etupää ylös kattoon.

Tässä kohtaa noiden koukkujen muoto on oleellinen; Niissä pitää olla kärkeä niin, että katon saa kahden herran voimin koukkuihin kiinni ja samalla kaarta niin, että katto taipuu saranana ylös.

Taidan laittaa katon päälle vielä vanhan lakanan pölysuojaksi. Tallissa kun pöllyää välillä rajustikin.

Hihnana käytin tavallista kevyttä kuormahihnaa. Ajatelin ensin pehmustaa hihnan vesiputkien lämpöeristeellä mutta sattumalta löysin kaupasta kumiset kulmasuojat.

Katkaisin hihnan niin, että kiinnityskohta tulee katon puolelle ja ujutin kulmasuojat hihnaan ennen lenkkeihin kiinni sitomista. Solmuiksi vedin jalussolmun joka kestää hyvin tällaisesa hihnassa.

Etupään lenkki on katossa betonisen lyöntiankkurin varassa. Uskon tuon kestävän hyvin. Sensijaan nuo takapään koukkujen kesto on hiukan arveluttava, mutta toisaalta paino tulee pääosin tuon hihnan varaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti