Uudet audiot wanhojen aneemisten tilalle

Lusso-mallissa on surkeat kaiuttimet vakiona. Äänentoistossa on keskitytty painon pudotukseen laadun kustannuksella. Koeajoin myös paremmalla Bosen setillä varustetun auton mutta sekään ei vakuuttanut. Siispä uudet audiolaitteet olivat harkinnan ja hankinnan alla jo autoa hankkiessa reilu vuosi sitten.

Spider-foorumilla on ollut hyviä keskusteluja (vaikkapa Audio ja FITS) eri kaiuttimista ja setupista jolla päivityksen saa tehdyksi kohtuukustannuksin ja oikeilla varusteilla. Myös MX-5 foorumeilla on useita samanlaisia ketjuja. Ongelmana noissa on, että palikat mitä on Amerikassa hyllytavarana ei ole saatavissa Suomesta ja rahtien kanssa kustannukset katoavat pilviin ja osien takuista tulee takkuilevia.

Ennen aloittamista selvittelin vakiopalikoiden speksejä.
  • Tehdas-infotainment ja sen vahvari (TAU) on max output 25x4 watts, output impedance 4 ohms ja lokaatio ja vakiokaapelit speksattu täällä
  • Lusson oviskobet jotka menee siis vaihtoon ovat 3,4 - 4,6 ohms, RMS arvot tuntemattomia, halkaisija 6,5" eli 165mm ja ovessa tilaa enintään 2,5" syvyydelle. 
  • A-pilaarin diskantit jotka myös menevät vaihtoon ovat 3,4 - 4,6 ohms, halkaisija 1" ja tuohon mahtuu enintään 2" halkaisijan matala diskantti. 
  • Kuskin niskatuen skobet: 3,4 - 4,6 ohms. Nämä jäävät paikalleen ja lähinnä puheluiden ja navigoinnin tarpeisiin.

Tavoitteena on tehdä mahdollisimman vähän rakenteisiin kajoava ja piiloon jäävä asennus. Orggisnamiskat ja infotainment pitää toimia puhelimineen ja navigointeineen. Vahvistimen voi sijoittaa kuskin tai pelkääjän penkin taakse ja oviskobet olisi hyvä ottaa sillä silmällä että erillistä subbasta ei tarvita ollenkaan. Pelkääjän jalkatilaa ei uhrata subbaselle (Spideriin 11cm lisää jalkatilaa (16.6.2019)).

Ovipaneelien tai muidenkaan paneelien irroitusta en selvittele tässä, ne on hyvin dokumentoitu netissä vaikka FITS ketjussa. Oviin tuli massavaimennusta kummallekin puolelle, sekä oven sisälle että pintaan. Tuolla on iso merkitys meteliin auton sisällä (katto päällä tietenkin).

Piirtelin etukäteen oviskoben adapterin mittakuvat mutta niitä ei tarvittu. Kaiuttimet solahtivat orggisadaptereihin joista alkuperäinen kaiutin vain leikattiin irti. Kukaan tuskin haluaa palauttaa niitä käyttöön. Näin ovikaiuttimien johtoihin ei tarvinnut kajota ja orggisliittimet toimivat suoraan.

Koko homma sai itseasiassa vauhtia Black Fridayn tarjouksista, skobet ja palikat olivat yli 70% tarjouksessa joten päädyin hankkimaan pari pykälää paremmat tai ainakin kalliimmat vehkeet kuin alunperin suunnittelin. Ovelaa markkinointia.

Uusi audiokalusto on siis: 
  • Hertz MKL1650.3 Legend erillisssarja jossa on 2" diskantit ja 6,5" oviskobet sekä niille jakosuotimet. Nuo jakosuotimet jäivät tässä setupissa käyttämättä ja olivat turhia.
  • Audison AP5 9-bittinen vahvari
  • MX5-johtosarja 2m johdolla. Tämä setti mahdollisti vahvarin kytkemisen suoraan auton omaan johtosarjaan TAUn perään.
  • Muuta pikkusälää, johtoja 10 metriä, 40A pääsulake jne.

Diskantille piti vetää omat kaapelit vahvarista koska vakiokaapeloinnissa diskantti on ovikaiuttimien rinnalla.


Toivoin alunperin, että diskantin olisi voinut sijoittaa paneelin alle. Tässä Hertzin sarjassa diskanttien suojana olevat rautakaaret ovat kiinteän ja diskantti piti siis asentaa pintaan.

Diskantti solahti paikalleen 2" reiän poraamisella vakion 1" tilalle. Pelkäsin etukäteen, että diskantin reuna jää irvistämään (allaoleva trimmi on kaareva mutta diskantin kaulus on suora) mutta tuosta tuli ekalla vedolla suoraan siisti.

Vahvari löysi kotinsa pelkääjän penkin takana olevasta kolosta. Siellä ollut pussi sai kyytiä ja vahvari tuli kiinni suoraan verhoiluun velcrolla.

Kevään tullessa, kun irroitan kovan katon, teen vahvarin päälle vielä jonkin suojan. Näin se ei näy rättikaton takaikkunasta kun katto on ylhäällä.

No soiko se nyt hyvin? 

Totta maar kyllä soi. Varsinkin jos haluaa luukuttaa musaa kovemmalla ero vakioon on todella merkittävä. Kaiuttimien kanssa on kuitenkin n 40h sisänajoa joten kestää vielä hetken ennen kuin pääsen säätämään (PC:llä audisonin omalla softalla) ja lukuttamaan kunnolla.

Ensikuunteluilla fiilis on, että erillistä subwooferia ei tarvita ollenkaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti