Kilpien vienneistä kuhinaa

Motoristien keskustelutauluilla kuhistaan taas eilisen bomber-illan ja Tuusulantien ratsian rekisterikilpien ruuvailutalkoista. Keskustelutaulujen perusteella suurratsiassa kirjoiteltiin sakkoja ja takavarikoitiin kilpiä irti oikein urakalla. Tiedä sitten mikä on faktaa? Niin tai näin...

Kilpien vienti on äärimmäinen turvaamistoimi ja sitä saa käyttää vain silloin, kun (a) verot on maksamatta, kyseessä on (b) jatkuva ja ilmiselvä vakava piittaamattomuus (samasta aiheesta toistuvia sakkoja ja huomautuksia jotka eivät kuitenkaan johda muutoskatsastukseen) tai (c) ajoneuvosta on vakavaa vaaraa ympäristölle tai turvallisuudelle.

Kilven väärä paikka, liian pienet peilit, e-merkittömät vilkut ja muutoskatsastamaton rökäri eivät erikseen tai edes yhdessä muodosta vakavaa vaaraa. Vasta kun asiasta on jo aikaisemmin kirjoitettu sakko tai annettu huomautus niin sitten voidaan kilpien menetyksestä puhua.

Valitettavasti käytäntö tien päällä osoittaa, että kielpien takavarikointia käytetään toisinaan sakon korvaus- tai jatkorangaistuksena. Sitä käytetään myös muutoskatsastusmääräyksen alleviivauksena, myös sellaisissa tapauksissa joissa muutoskatsastusta ei oikeasti edes tarvita. Tämä on kyykytystä eikä sitä pidä niellä.

Jos näistä ei kuitenkaan tule meille mitään faktaa niin näitä ei oikeasti ole tapahtunut. Asialle ei voida tehdä yhtään mitään. Keskustelutauluilla kilpien viennistä nillittäminen voi toki alentaa omistajan vitutusta mutta se ei korjaa ongelmaa.

Koko juttu, taustat ja keskustelu: http://www.mmaf.fi/forum/index.php?topic=1689

1 kommentti:

  1. Trafi muuten julkaisi taannoin tiedotteen tästä ratsiasta: http://www.epressi.com/tiedote/autot/kolmannes-moottoripyorista-liian-meluisia ja lehdistö sitten veti tästä raflaavia otsikoita.

    TraFi:n tiedotteessa ei kuitenkaan kerrota, että otanta oli suhteellisen pieni ja että ratsian lähistöllä pidettiin Bomber iltaa. Otos ei siis tilastollisesti ehkä ole ihan tarkkaan ottaen oikea koko pyöräkannan tuomitsemiseksi.

    VastaaPoista